Området‎ > ‎

TV- och bredbandsnät

Fiberinstallationen
2018-07-11
Information om fiberinstallationen i området.

Som ni tidigare blivit informerade så var målet att fiberinstallationen skulle vara klar i juli månad.
Det har tyvärr uppstått problem som gjort att det troligtvis inte är igång förrän i aug- sep.
Skanova, som har stadsnätet, och Telenor har haft problem i sin kommunikation så den anslutningen är inte klar.
Detta skall vara löst de närmaste veckorna, om det inte blir löst redan den här veckan.

Hakabs tidsplan var att bli klara med sitt arbete den sista juni och det klarade dem. Men tyvärr så var det några hushåll som inte var hemma under installationstiderna. 
Problemen med att vi inte är anslutna med Skanova än, i kombination med de hushåll som inte var hemma, medförde att Hakab inte kunde driftsätta vårt fibernät som de planerat.
Nu har Hakabs personal semester. När de är tillbaka i augusti skall de återkomma till vårt område och driftsätta vårt nät.
Vid samma tillfälle får de hushåll som inte blivit anslutna en tredje och sista möjlighet att få installationen gratis. (Därefter kommer de hushåll som inte är tillgängliga för installation få stå för installationskostnaden själva. Information har gått ut till berörda hushåll.)

Mer information kommer i brevlådorna från Telenor om när och hur vi ska göra för att använda fiber.

2018-05-30
Fiberinstallationen går vidare och nu monteras de sk. sparkskydd som fästs upp utmed baksidan mot betongen/tegel (de skydd som kablarna ska gå i). Detta betyder att Hakabs personal är inne på våra tomter och arbetar mot fasaden. Dvs de kanske behöver flytta möbler, ev ta bort någon/några plankor i altan, borra mm. De arbetar med detta i hela området samtidigt. Än är bara trådarna dragna till fastigheterna, inte monterade. (Så de är självklart inte klara när fiber-kablarna hänger rakt ut och de inte dragits vidare till hushållen genom sparkskydden.)

Hakab har varit väldigt tydliga med att de kommer röra sig i området under ett antal veckor, något vi också förmedlat ut via hemsidan, i Gräsåkersnytt och på Fb-sidan.
All
Hakabs personal bär svarta kläder med röda märken samt att de alla innehar en synlig id-bricka/legitimation. 

Det har uppkommit spekulationer kring de anställda på Hakab. Vi har därför kontaktat Magnus Bloss på Hakab, som menar att det inte finns något som är konstigt med att det bla är polacker som jobbar. Även om det kan "förvirra" att alla inte pratar svenska. Det är inte heller något vi kan lägga oss i. Samtliga arbetstillstånd är i sin ordning. De har id06 vilket man endast kan få ut om man är godkänd och betalar skatt mm inom bygg och anläggning mm.

Vår huvudentreprenör är Telenor, och de skulle heller inte använda sig av svart arbetskraft.

Vi kommer informeras 1 vecka i förväg (skriftligt i brevlådan) är när de behöver tillgång inomhus i ert hushåll.

Hakab beräknar att allt skall vara klart till slutet juni. Så förhoppningsvis blir slutbesiktning utförd omgående när de är klara så att vi kan använda fiber fr.o.m juli.

Precis som vi meddelat tidigare kan man fortsätta använda sitt ComHem-abonnemang till i varje fall mars 2019. Men om man är i tanken att börja med fibern nu direkt, så kan det kanske vara läge att säga upp sitt abonnemang under sommaren. Om man så önskar.

När installationen är klar, och slutbesiktning genomförd, så kommer Telenor att skicka ut information till samtliga hushåll om hur man kommer igång, väljer tjänsteleverantör för internet, TV o.s.v.

Mer information om fiberinstallationen finns i filarkivet.


Leverantör
ComHem fick 2009 i uppdrag att bygga nytt och driva områdets TV- och bredbandsnät. Nätet övergår i samfälligheten ägo 2014 och vi kan då fritt välja vad vi vill göra med nätet.
För närvarande pågår arbete med att installera ett öppet fibernät från Telenor, där man själv kan välja tjänsteleverantör (t.ex internet). Detta arbete planeras vara klart i slutet av juni 2018.
 
Basutbud - Kanalplatser
Följande analoga TV-kanaler ingår i samfällighetsavgiften och levereras till samtliga fastigheter i området;
 • SVT1
 • SVT2
 • Kunskapskanalen
 • Barnkanalen
 • SVT24
 • TV3
 • TV4
 • TV4+
 • TV4Sport
 • Kanal5
 • TV6
 • TV8
 • Kanal9
 • TV11
 • (tom kanalplats)
Om ytterligare kanaler önskas kontaktas vår leverantör.
 

Bredband
Kan beställas via vår leverantör. På http://www.comhem.se/ finns information om kostnader och de tjänster som erbjuds. Inom en snar framtid (Q3 2018) kommer ett öppet fibernät att finnas tillgängligt i de hushåll som valt att ansluta sig.
 
Telefoni
Kan beställas via vår leverantör. På http://www.comhem.se/ finns information om kostnader och de tjänster som erbjuds.